Catarratto & Zibibbo Ottoventi 2019, Sicílie
Cuvée odrůd Catarratto (80%) a Zibibbo (20%) v apelaci Terre Siciliane IGT.
Catarratto & Zibibbo z vinařství Ottoventi vzniklo, aby spojilo to nejlepší, co mohou tyto odrůdy nabídnout a poskytlo tak harmonický a osobitý blend s důrazem na tradici sicilského vinařství.
Víno nese aroma jarních květů, mandarinky a broskve. V chuti je patrné tropické ovoce, víno je lehké, minerální s osvěžující šťavnatou kyselinou.
Sklizeň proběhla ručně na začátku září. Fermentace pouze s přírodními kvasinkami za kontrolované teploty 13-16°C.
Víno zraje v nerezových tancích.
Vinohrady se nachází v oblasti Agro Ericino na samém západě Sicílie v nadmořské výšce 150 m.n.m., řez Guyot, hustota je 4400 keřů na ha a výnos 7500 kg na ha.
Stáří keřů je 21 let.
Hrozny pro toto víno mají bio a vegan certifikaci.
Alkohol: 12% vol.
Zbytkový cukr: 3,5 g/l
Kyseliny: 4,5 g/l
V tomto ročníku bylo nalahvováno 4500 lahví.
Kód | Kód: 534 |
---|---|
Jméno značky: | Ottoventi |
Kategorie: | Vína z celé Evropy |
Odrůda: | Cuvée bílé |
Typ vína: | bílé |
Vinařství Ottoventi se nachází na úplném západě Sicílie ve městě Trapani. Ottoventi se zabývá výrobou vína z ekologicky certifikovaných hroznů typických pro jejich oblast a prémiového olivového oleje. V čele vinařství i rodiny Ottoventi jsou Antonino a Giuseppina. Vinařství dále od samého zrodu zaměstnává Sarru a Antonina Mazzara ve vedoucích a marketingových funkcích. Budova vinařství je postavena na úpatí hory Erice.
Vinice se rozkládají na zhruba 40 hektarech na území Erice, Valderice a Trapani. Vinice jsou kultivované mezi pevninou a mořem za stálých vlivů středomořských větrů. Díky větru jsou hrozny suché a zdravé. Větraná vinice má nižší výskyt fytopatologií, což minimalizuje nezbytnou léčbu a proto se vinařství v tomto směru soustředí spíše na prevenci.
Cílem je tvorba čerstvých ale dobře strukturovaných vín s velkou mineralitou a přirozeným charakterem. Naproti tomu, co bývalo na Sicílii běžné, Ottoventi sklízí své hrozny nikoli tehdy, když mají nejvyšší obsah cukru, ale když jsou dokonale zralé, a proto jsou schopni ve svých vínech vyjádřit to nejlepší z hlediska aroma, chuti a struktury a zachovat u toho osvěžující kyselinu. Sklizeň proto obvykle končí o dva až tři týdny dříve než jsou tradiční místní zvyky. Díky tomu jsou hrozny, a tedy i vína bohatá a schopná uchovat si životnost. Tato strategie sklizně je vždy kombinována s manuální sklizní hroznů spolu s použitím technik zpracování určených k zabránění poškození a oxidaci a zachování tak zdravých hroznů po celý proces, což je naprosto klíčové při výrobě kvalitních vín.