August Kesseler převzal vinařství po jeho rodičích, kteří ho založili roku 1924. Bylo mu tehdy pouhých 19 let, v této době ve vinařství netvořili prémiová vína a obhospodařovali asi 2,5 ha. Vinařství má původ ve vesnici Assmannhausen, jejiž oblast je vyhlášená pro výrobu jedněch z nejlepších vín z odrůdy Pinot Noir v Něměcku a Evropě. Údolí se zde ještě více zužuje a vinohrady jsou strmější. Během let se vinařství pod Augustovým vedením dostalo mezi vlajkové vinařství regionu Rheingau a dnes má skvělé renomé po celém světě. Dnes vinařství pracuje na 32,5 ha na jedněch z nejlepších poloh v Rheingau (Assmannshäuser Höllenberg, Rüdesheim Berg Schlossberg, Lorchhäuser Seligmacher, Hattenheimer Wisselbru...
Vinaři
Podporujeme vinařství menších rozměrů, co se množství hektarů týče, která pracují, jak je nám blízké a snaží se vyrobit produkt nejvyšší možné kvality s ohledem na přírodu a terroir. Věříme, že jedině v takovém měřítku je možné ve sklence rozpoznat osobitost a rukopis, který se skrývá v každém jejich víně. Vína od těchto lidí mají ukázat místo a hrozny, ze kterých pochází, práci, která se skrývá za celým ročníkem od prvních prací na vinici až po lahvování a další zrání. Mají respektovat životní prostředí a ukázat vášeň a umění, s kterými byly vyrobeny.
Vinařství vede María a Fernando Barrena Belzunegui a Dani Nogué Sánchez. Azul y Garanza vzniklo v roce 1999 tak, že koupilo a zrekonstruovalo staré vinařství družstva Carcastillo uzavřeného v 80. letech 20.století původně ze 40. let. Postavili nový sklad a budovu s prostornou a pohodlnou degustační místností, se zahradou a terasou, kde můžou svá vína pohodlně zpřístupnit klientům a přátelům. Toto rozšíření má také podzemní sklep pro sudy a stojany na lahve, aby vína mohla zrát přirozeně, s naprostým klidem a za dokonalých teplotních podmínek. Vinařství používá k fermentaci větší množství menších nádob a to jim umožňuje oddělovat hrozny podle odrůdy, původu a vyzrálosti, a tím zachovat mošt nejvyšší kvality. Charakteristickým pro ...
Barbara Öhlzelt vyrábí pouze bílá vína se zaměřením na Grüner Veltliner a Riesling, k těmto dvoum hlavním odrůdám ještě Barbara ve spolupráci se svým manželem produkuje Kamptal Verjus, který je vyráběný z kyselé šťávy horznů a má velké uplatnění ve vaření a při míchání nápojů. Vinařství založila v roce 2004, kdy vytvořila vína svého prvního ročníku a dostala se na trh. Poté co Barbara strávila čas v Mnichově a ve Vídni, vrátila se v roce 2004 do Kamptalu do Zöbingu, aby převzala vinařství svých rodičů. Vinařství se rozrostlo z původních 2,5 ha na 6 ha. Barbara říká, objem vína z 6ti ha přesně sedí kapacitě jejího tradičního sklepa a nechtěla by vinařství už příliš zvětšovat. Co se týče samotného vin...
Příběh Csaby Malatinszkyho a jeho vinařství Malatinszky Kúria Organic Wine Estate – v regionu Villány na jihu Maďarska je unikátní v mnoha ohledech. Csaba narozen jako potomek Maďarského šlechtického rodu s vinicemi v okolí jezera Balaton, jehož vinařské kořeny se dají vystopovat až do 14. století, musel celé své mládí sledovat, jak minulý režim konfiskuje veškerý majetek náležící jeho rodině. Jeho cesta jej později přivedla k práci sommeliéra ve vyhlášené Budapešťské restauraci Gundel. Odtud putoval na stáže do renomovaných vinařství v Bordeaux jako například Chateau Pichon-Longueville Baron, Chateau Cos D’Estournel nebo Chateau Lynch-Bages. Zde se naučil o vinaření a vinohradnictví, stejně jako o královs...
Domaine Curtet pochází z nádherného francouzského regionu Savojsko, který je místem lehkých bílých i červených vín z lokálních odrůd Jacquere, Altesse či Mondeuse Noir a Gamay. Vegetační cyklus révy ve vinařství doprovází používání bylinných výluhů pro ošetřování vinic a práce v souladu s biodynamickými postupy. Trpělivé hospodaření a vinifikace utváří perfektně vyvážená a čerstvá vína. Florian a Marie Curtet hovoří o svých parcelách jako o nejkrásnější kanceláři na světě a tato filozofie opírající se o přirozenost a respekt k přírodě absolutně prostupují celým vinařstvím. Čistota jejich práce je odzbrojující a měla by být důležitou inspirací pro celý vinařský svět. ...
Dorka Homoky vyrůstala ve vinařské rodině a vinice i sklep pro ni byly dětským hřištěm již od útlého věku a staly se zároveň součástí jejího dědictví a tradicí. Představuje jedinečnost tokajských vinic a snaží se jít co nejpřirozenější cestou ve vinařství i výrobě vína. Věří, že tokajský terroir je opravdovým zázrakem, který se snaží přetavit do svých vín. ...
Vinař Bertrand Habsiger a jeho syn Theo jsou původem z francouzského Alsaska. Do Toskánska se přestěhovali po dlouhém Bertrandově sommelierském působení v michelinských restauracích včetně tří hvězdičkové restauraci ve Štrasburku. Ve vinařství Caspri, pracuje v biodynamickém režimu a vytváří zde neuveřitelně diversifikovaný terroir malých olivových a vinných parcel propletených dalšími plodinami. Vzniká tak neuvěřitelně harmonická desetihektarová farma, na které Caspri produkuje jak typická vína pro Toskánsko, tak některé klasické francouzské odrůdy, které odkazují na vinařův původ. Důležitým prvkem Bertrandovy vinifikace, je také pro Francii typický blending, díky kterému dosahuje perfektní vyváženosti ve svých vínech. &...
Azienda Agricola Fratelli Collavo je vinařství v Benátsku, konkrétně v městečku Valdobbiadene, pracující udržitelným způsobem s láskou k jejich půdě. Bratři Massimo, Marco a Mauro pokračují v rodinné tradici, kterou jim předal jejich otec Cesare v 60. letech 20. století a obhospodařují nyní okolo 8 ha, z toho na 5 ha kultivují vinnou révu, na 1 ha obilí a zbytek plochy tvoří pastviny a lesy. Definovat vinařství Fratelli Collavo pouze jako organické zní příliš jednodušše. Bratři se opírají o organické metody, z nich ale dál vytváří nejvýše udržitelné zemědělské postupy, tak aby vše bylo v souladu s přírodou, která je obklopuje, tak se zvěří, která v okolí žije. Největší důraz je k...
Vinařství Steitz se nachází na západě německé oblasti Rheinhessen, které více a více roste věhlas díky mladým vinařům posunující její kvalitu nahoru. Historie je dlouhá, přestože nikdo neví kolikátá generace nyní vinařství obhospodařuje, Christian a Diana Steitz vlastní dokumenty z roku 1512, kdy již předek Nikolaus Steitz byl vinohradníkem. Vinařství je situováno ve vesnici Stein-Bockenheim a zdejší mikroklima dává výjimečná minerální vína skvělé kvality s nezaměnitelným charakterem. Mikroklima je zde charakteristické chladnějším počasím s mírnými srážkami, vinohrady ve vyšších nadmořských výškách a znatelnými rozdíly teplot mezi dnem a nocí. Půda je vulkanického původu stará okolo 280 milionů let charakteristická ...
Mathieu Deiss a Emmanuelle Milan jsou pokračovatelé dvou známých vinařských rodů a v jejich práci se mísí vědomosti předchozích generací a nová inspirace a snaha vyzdvihnout terroir Alsaska. Hospodaří na sedmi hektarech biodynamicky certifikovaných vinic, na kterých pěstují typické odrůdy – Riesling, Gewürztraminer a Pinot Blanc/Gris. Při vinifikaci často pracují s macerací, pro dosažení větší komplexity a bohatosti vín. Tento lehce netradiční styl nabízí nový pohled na jinak velmi klasický alsaský region, jeho odkaz a dědictví jsou ovšem ve vínech nepřehlédnutelné. ...
Historie vinařství Marjan Simčič sahá do roku 1860 ve slovinském regionu Goriška Brda, kdy předek Marjana – Jožef Simčič začal s vinohradnictvím a vinařením na farmě, kterou koupil ve vesnici Medana. Koupil zde první vinohrady, které vinařství vlastní dodnes. Brzy ji předal svému synovi Antonovi, který později ve vesnici otevřel obchod a malé ubytování. Později otevřel obchod i ve Vídni, kam distribuoval svá vína. Postupem času se rodinný podnik dostal do rukou tří synů – Nando, který vedl obchod, Pavel, ten se staral o ubytování a Teodor, který měl na starosti výrobu. Po druhé světové válce stát bratrům zestátnil většinu jejich viničních ploch, ubytování i obchod. Nando a Pavel emigrovali do zahraničí, zatímco Teodor a jeho...
Mladý německý vinař Matthias Meierer se v jeho vinařství, které se nachází v legendárním německém regionu Mosel, řídí jednoduchým heslem: Kvalita vzniká na vinici a ve sklepě je naším jediným úkolem ji udržet. Matthias věří, že aby byl schopen vytvářet skvělá vína, musí celý svůj životní rytmus uzpůsobit jednotlivým etapám růstu hroznů a následně výroby vín. Proto jej na vinici najdete v mrazivých zimních měsících i horkých letních dnech, vždy když je potřeba stará se o své keře sám, aby finální produkt byl stoprocentním podpisem jeho práce a charakteru. Absolutně výjimečný terroir údolí řeky Mosely, kde se nachází nejstrmější vinice na světě se svými břidlicovými podložími, utváří perfektní podmínky pro zrod ušle...
Vinařství Ottoventi se nachází na úplném západě Sicílie ve městě Trapani. Ottoventi se zabývá výrobou vína z ekologicky certifikovaných hroznů typických pro jejich oblast a prémiového olivového oleje. V čele vinařství i rodiny Ottoventi jsou Antonino a Giuseppina. Vinařství dále od samého zrodu zaměstnává Sarru a Antonina Mazzara ve vedoucích a marketingových funkcích. Budova vinařství je postavena na úpatí hory Erice. Vinice se rozkládají na zhruba 40 hektarech na území Erice, Valderice a Trapani. Vinice jsou kultivované mezi pevninou a mořem za stálých vlivů středomořských větrů. Díky větru jsou hrozny suché a zdravé. Větraná vinice má nižší výskyt fytopatologií, což minimalizuje nezbytnou léčbu a proto se ...
Vinařství Peter Vida se nachází v oblasti Szekszárd na jihu Maďarska. Oblast, která se proslavila hlavně v 18. a 19. století díky odrůdě Kadarka, ale podle Petera má historii až 2000 let. Szekszárd je oblast, kde převažují spraše, které jsou někdy hluboké až 15 metrů, samotné město se nachází na kopci, který jé v průměru vysoký až 120 metrů a krajina je zde velmi členitá, takže se zde objevuje různé mezoklima. Je to oblast, kde je prioritou tvořit velice elegantní a ušlechtilá červená vína. Ačkoliv Peter Vida nepochází z rodiny farmářů, půda mu velice brzy přirostla k srdci. Když byl na střední škole, jeho rodina koupila půl hektaru v místě Bakta, které mělo vždycky status, že půdu tam může člověk po...
Bio Weingut Kemetner je rodinné vinařství z Kamptalu, kde každý člen rodiny přispívá svým malým dílem k dosažení jejich cíle vytvořit čísté přírodní víno v kombinaci tradice a nových vizí. Vinařství vede Leopold se ženou Margit, který je 11. generací. Pomahájí jim jejich děti Simon, Nikolaus a Julia. Prarodičové Poldi a Herta se stálé podílejí na práci na vinohradech. Tradice sahá až do 17. století k Nicolausovi Kemetnerovi a dále jeho synovi Johannesovi, který byl už v roce 1666 ‚Vinitor in Etsdorf‘. Historici dokonce dohledali pečeť vinařství, která byla použita na starých trhových dokladech z roku 1741 a ta dnes slouží jako symbol vinařství a je použita na etiketách. Filozofie vinařství je založe...
Tenuta Foresto je mladé vinařství z Piemonte, konkrétně z oblasti Nizza Monferrato. Vinohrady jsou obhospodařovány pouze ručně a kompletně bez chemie. Sklep je vybudovaný částečně pod zemí z bývalé stodoly a udržuje tak přirozenou teplotu. Vinařství dodržuje udržitelné a organické postupy, na vinohradech buduje svůj vlastní přirozený ekosystém. Celková plocha vinic tvoří 6 ha. ...
Vinařství Lisjak je rodinná farma s mnohaletou tradicí, nyní je v čele vinařství Tomaž, který je 4. generace. Vinařství se nachází ve slovinském údolí, které se jmenuje Vipava a zabývá se výrobou kvalitních především odrůdových vín (Sauvignon, Sauvignonasse, Malvasia, Zelen, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon). Většina vinic vinařství Lisjak se nachází na terasovitých jižních svazích, které nabízí spolu s mírným klimatem s vlivy od středozemního moře skvělé podmínky pro dozrávání hroznů. Tomaž se ve své výrobě snaží zvyšovat řadu agrotechnických opatření na ochranu přírody, nepoužívá insekticidy ani minerální hnojiva a používá minimum pracovních strojů. Zachování místní flóry a fauny se spolu s mikrok...