Riesling Heerkretz Steitz 2019, Rheinhessen
Riesling Heerkretz Einzellagenwein 2019 z vinařství Steitz.
Riesling nejvyšší kategorie od Christiana Steitze z vinice Heerkretz ročníku 2019.
Delikátní tóny květin a ovoce s velmi distinktivním charakterem. Minerální a strukturované.
Víno z nejlepších ploch se skvělým potenciálem zrání.
Alkohol 12,5 % vol., zbytkový cukr 6,9 g/l, kyselina 7,9 g/l.
Hrozny, které jsou sklizeny jako poslední v maximální zralosti, spontánní fermentace, individuální vinifikace a zrání.
Doporučená teplota servírování: 12-14°C, doporučujeme nechat prodýchat.
Ideální partner k lehkému masu, rybám, snese velmi dobře i krémové nebo máslové omáčky. Dobře funguje s jídly plnými v chuti, s kořením a bylinami.
Kód | Kód: 237 |
---|---|
Jméno značky: | Steitz |
Kategorie: | Rheinhessen |
Odrůda: | Riesling |
Typ vína: | bílé |
Weingut Steitz se nachází na západě německé oblasti Rheinhessen, které více a více roste věhlas díky mladým vinařům posunující její kvalitu nahoru. Historie je dlouhá, přestože nikdo neví kolikátá generace nyní vinařství obhospodařuje, Christian a Diana Steitz vlastní dokumenty z roku 1512, kdy již předek Nikolaus Steitz byl vinohradníkem. Vinařství je situováno ve vesnici Stein-Bockenheim a zdejší mikroklima dává výjimečná minerální vína skvělé kvality s nezaměnitelným charakterem. Mikroklima je zde charakteristické chladnějším počasím s mírnými srážkami, vinohrady ve vyšších nadmořských výškách a znatelnými rozdíly teplot mezi dnem a nocí. Půda je vulkanického původu stará okolo 280 milionů let charakteristická nerosty, které jsou pro region Rheinhessen velmi vzácné a dávají výsledným vínům vysokou mineralitu a dlouhověkost.
Christian a Diana Steitz pracují v úzké spolupráci s přírodou a po 13ti letech práce s takovou filozofií jsou nyní v konverzi na kompletní přechod do bio režimu a čekající na certifikaci. Vinařství pracuje podle motta ‚Co nám příroda neposkytne na vinohradě, je nemožné doplnit ve sklepě‘, takže jen co skončí sklizeň, je potřeba zachovat kvalitu hroznů a zacházet s nimi nejjemněji jak je jen možné. Fermentace je spontánní, tzn. vždy jen s přírodními kvasinkami a typické pro vína z tohoto vinařství je zrání na jemných kalech, aby se v nich vyvinul charakter. Vína zrají v nerezových tancích nebo velkých dřevěných sudech.
Vinařství obhospodařuje celkem 15 ha a soustředí se na odrůdy typické pro Rheinhessen – Riesling, Sylvaner a Pinoty. Logo vinařství sjednocuje obrázek lva, který je dlouhodobým symbolem rodiny Steiz, vulkanickou půdu charakteristickou pro oblast a tvar achátu, který lze často nalézt ve vinohradech vlastnící vinařství, které je bohaté na nerost andesit.