Cabernet Sauvignon Bio Malatinszky 2015, Villány

Cabernet Sauvignon z kategorie Classic (Villány DHC) nazvané Signature. Víno reprezentující veškerou krásu této odrůdy z terroiru regionu Villány-Siklós. 

Můžeme doručit do:
27.10.2021
Skladem (> 5 ks)
Kód: 216
Značka: Malatinszky
349 Kč
Kategorie: Villány
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Typ vína: červené

zbytkový cukr: 1,3 g/l
kyselina: 5,7 g/l
alkohol 14 % vol.
region: Siklós-Villány, vinohrad Máriagyűd, viniční trať Kövesföld
stáří keřů: 10 let
počet keřů na hektar: 6300
výnos (hl/ha): 20-22
fermentace: za kontrolované teploty
zrání: 12 měsíců v částečně nových 500 l maďarských dubových sudech

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:


Malatinszky Kúria Organic Wine Estate


Příběh Csaby Malatinszkyho a jeho vinařství Malatinszky Kúria Organic Wine Estate – v regionu Villány na jihu Maďarska je unikátní v mnoha ohledech. Csaba narozen jako potomek Maďarského šlechtického rodu s vinicemi v okolí jezera Balaton, jehož vinařské kořeny se dají vystopovat až do 14. století, musel celé své mládí sledovat, jak minulý režim konfiskuje veškerý majetek náležící jeho rodině. Jeho cesta jej později přivedla k práci sommeliéra ve vyhlášené Budapešťské restauraci Gundel. Odtud putoval na stáže do renomovaných vinařství v Bordeaux jako například Chateau Pichon-Longueville Baron, Chateau Cos D’Estournel nebo Chateau Lynch-Bages. Zde se naučil o vinaření a vinohradnictví, stejně jako o královské disciplíně Bordeaux – blendování. Po návratu si v roce 1991 otevřel první obchod s high-endovými víny v Budapešti – La Boutique des Vins. V tomto čase také blendoval vína ve spolupráci s významným maďarským vinařem Jozsepem Bockem do své vlastní řady Le Sommmelier Wines.

Když v roce 1993 vysazoval své první vinohrady ve Villánech, okouzlen místním unikátním terroirem, osázel vinice hlavně francouzskými odrůdami jako Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon a některými domácími jako jsou Frankovka a Kadarka. Od samotného začátku je jeho vinaření založeno na neúnavném procházení mezi jednotlivými keři a každodenní důrazné kontrole a selekci jednotlivých keřů a jejich plodů k dosažení dokonalé zralosti hroznů a ideálního poměru kyselin. Takto je Csaba schopen docílit sběru v naprosto nejlepším možném čase pro každou trať a jen za takových podmínek je nutnost výrazných zásahů při následné vinifikaci výrazně minimalizována. Až doposud, kdy jeho vinařství v biorežimu obhospodařuje 30 hektarů vinic, dohlíží na každý proces Csaba osobně a jeho specifický styl v sobě spojuje jeho vinařskou tradici a moderní postupy ve vinifikaci. Jeho základní filozofie ovšem leží v dokonalé reflexi terroiru vinic do vín samotných.

Vína jsou rozdělená do třech kategorií, na jejichž špici jsou červená vína v čele s místním králem odrůdou Cabernet Franc, který se ve stoprocentním zastoupení ve víně tvoří pouze na několika málo dalších místech na světě. Všechny vína v sobě spojují maximální koncentraci a sílu, skvělý potenciál ke zrání a velmi dlouhou dochuť. Vinařství pana Malatzinskyho se dostalo mezi desítku nejlepších ve střední a východní Evropě a mezi stovku nejlepších na celém světě. Jeho vína jsou exportována do celého světa, často nachází své místo v Michelinských restauracích a nepřestávají udivovat všechny milovníky těch nejlepších vín starého kontinentu.

Více o regionu Villány se dočtete v našem Wine guide zde