Explain the bottle #2 Rebula od Marjana Simčiče

Rebula Brda Classic 2019 Marjan Simčič

Druhou lahví, kterou jsme se rozhodli rozebrat v našem Explain the bottle je Rebula Brda Classic Marjan Simčič 2019. Rádi bychom při představené této láhve začali u odrůdy samotné. Ve Slovinsku Rebula, v Itálii Ribolla Gialla, je v oblasti italsko-slovinského pohraniční, tedy v regionech Goriška Brda a Collio nejpopulárnější odrůdou vína vůbec a to přesto, že ještě v devadesátých letech minulého století byla osázena na pouhém jednom procentu všech místních vinic.

Rebula je autochtonní druh, tedy takový, který se na tomto území přirozeně vyskytuje. Rostoucí oblíbenost Rebuly byla z největší míry ovlivněna proměnou výroby vín z této odrůdy. Redukce hroznů a následná větší koncentrace; macerace na slupkách či delší zrání vyústili v raketový vzestup vín vyrobené z Rebuly. V současné době budete těžko hledat vinaře v regionu Goriška Brda, který by nebyl na své víno z této odrůdy náležitě pyšný.

Vinař Marjan Simčič, jehož vína a přístup k celému řemeslu si dle nás zaslouží obrovský respekt a obdiv, vyrábí vína z Rebuly ve všech třech svých řadách. Základem jeho produkce je silná vazba na své předky a jejich postupy, propojená s láskou k přírodě a jejím darům. V jeho filozofii se objevuje mnoho základních lidských hodnot jako například kompletní oddanost a víra ve svou práci, ve které spojuje, jak sám říká, vědeckou přesnost a romantickou lásku.

Marjanovi vína se každoročně dostanou na vinné karty nejlepších restaurací na světě, většina jeho vín dostala skvělá hodnocení od nejznámějších světových hodnotitelů vín jako je James Suckling či Decanter a kontrétně Rebula v řade Opoka Cru získala od obou zmíněných 95 bodů, což jsou opravdu výjimečná hodnocení.

Řada Brda Classic, do které patří i tato láhev, má jako hlavní úkol propojit odrůdovost a terroir regionu. Výsledkem jsou tak vína, která mají skvělou strukturu a eleganci, jejich charakter je velmi ryzí, doplněný o příjemnou mineralitu. Během výroby tohoto vína proběhla 48 hodinová macerace na slupkách, fermentace čistě s přírodními kvasinkami a víno následně čtyři měsíce leželo v nerezovém tanku na jemných kalech. Takovým způsobem výroby Marjan podpořil určitý vývoj, nevznikne tak potom Rebula, která je jen čerstvá a mladistvá, ale naopak víno komplexní a bohaté s velmi elegantní strukturou. Rebula, která má harmonickou kyselinu, je lehce minerální a na vůni i chuti disponuje širokou škálou ovoce od jablek až po různé druhy citrusů.

Rozhodně jde o víno, které má velmi univerzální využití, můžete si jej otevřít v rámci běžného večera, ale zároveň se neztratí jako dar pro zkušeného milovníka vína. Za nás se výborně hodí také k jídlu, má ideální kyselinu a skvělý balanc a krásně doplní jarní a letní sezónní pokrmy. Přestože už teď je ročník
2019 v perfektně pitelné kondici, Marjan tvrdí, že má až desetiletý potenciál pro zrání, což alespoň u pár lahví ve Winehoodu určitě vyzkoušíme.