region #2 Goriška Brda

Je „mikroregionem“, který spadá spolu s Vipavskou Dolinou, Krasem a Slovenskou Istrou spadá pod region Primorska. Dá se říci, že Goriška Brda je na slovinské straně pokračováním slavného italského regionu „Collio DOC“. Přestože co se množství vyrobeného vína týče, patří tato oblast k nejmenším z celého Slovinska, v rámci kvality je přesným opakem což dokazuje i zájem etablovaných mezinárodních hodnotitelů o místní vína (James Suckling či Steven Spurrier).

Na začátku devadesátých let zde byla jako mezi prvními regiony v post-socialistických státech nastartována snaha o cílené zvýšení kvality produkce vína za pomocí dobře směřovaných zákonů o původu a kvalitě vín. Díky tomu se už před třiceti lety mohl vinařský průmysl velmi rychle rozvíjet a dnes zde najdeme širokou škálu výborných producentů pěstující hrozny v souladu s jejich terroirem a udržitelnou produkcí.

Přírodou a prostředím Goriška Brda někdy přirovnávána k Toskánsku či k Napa Valley nicméně hned během prvních minut návštěvy tohoto regionu každý zjistí, že jde o výjimečný region, který si svou unikátní krásou nezaslouží být srovnáván s jinými oblastmi. Mísí se zde kontinentální klima s velmi kopcovitou krajinou s přímořskými větry od Jaderského moře na jihu Slovinska. Rozmanitost jednotlivých vinic a díky tomu i stylů vín je tedy poměrně značná.

Dají se zde nalézt čistá odrůdová, minerální bílá vína mnohdy z terasovitých vinic, ale také perfektně vyzrálá červená vína se skvělou komplexitou. Slovinsko a konkrétně zrovna Goriška Brda, jsou mnohdy také spojovány s technikou dlouhé macerace vína na slupkách, z čehož následně vznikají vína plnějších barev či tzv. oranžová vína. Taková vína se následně často vyznačují bohatší aromatikou, pevnější strukturou a robustnějším tělem než vína ze stejných odrůd vyráběné konvenčním způsobem. Pro tento styl vinifikace se například skvěle hodí lokální velmi kvalitní odrůda Rebula jejíž popularita v posledních letech výrazně roste.

aaa

Vína, která máme nabídce z této oblasti, nalezente zde

 

zpět na Wine guide