region #1 Szekszárd

Je na jihozápadě nacházející se region, který by se dal charakterizovat skupinou kopců, křížem krážem protínanou malými údolími vytvořenými erozí. Takto členitá oblast tím pádem nabízí širokou škálu velmi rozdílných mikroklimat. Diverzita mezi různými vinicemi je tedy značná.

Spraše, někdy sahající až do hloubky 15 metrů, jsou dominantní složkou místních půd. Na několika vinicích se dá najít i červený jíl, který je bohatý na železo a vína z těchto lokací často patří mezi ta nejzajímavější. Spíše teplé klima s dlouhým létem umožňuje i pozdním odrůdám dosáhnout plné zralosti.

V produkci regionu výrazně převažují červená vína v čele s odrůdami Kadarka a Kékfrankos (Frankovka) a červeným cuveé Bikavér. Další výsadbu tvoří hlavně Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot a jiné modré odrůdy. Obecně zde najdeme kořenitá, elegantní vína s živelnou kyselinou.

Typická regionální odrůda Kadarka, která má velkou zásluhu na věhlasu Szekszárdu, tvoří lehčí, aromatická a elegantní červená vína, zatímco v místní Frankovce převládá kořenitý charakter s osvěžující kyselinou. Szekszárd je také jedním ze dvou maďarských regionů, ve kterém se může vyrábět slavný blend s názvem Bikavér. Dle legislativy jej musí tvořit alespoň ze 45% Frankovka a z 5% Kadarka v přítomnosti kterých může být použito maximálně 40% odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Zbylých 10% můžou tvořit další modré odrůdy a celé cuveé musí mít minimálně 4 složky. Víno také musí alespoň rok zrát v dubovém sudu.

Komunita vinařů ze Szekszárdu je skvělým příkladem spolupráce, která má za cíl vytvořit distinktivní regionální styl s jasnou vizí budoucího růstu. Nové ročníky vín odrůdových vín z Kadarky a Frankovky a také Bikavér blendu, se tedy každoročně hodnotí, aby měl vinař povolení, jej nalahvovat do standardizované láhve, která má reprezentovat sjednocený ráz a kvalitu lokální produkce.

VidaBor0324

Vína, která máme v nabídce z této oblasti, naleznete zde.

 

zpět na Wine guide