region #3 Villány

Zdejší vinice leží na terasových jižně a východně orientovaných svazích Villánských hor, které chrání vinohrady před studenými severními vlivy. Takto chráněný region pak disponuje velmi specifickým subtropickým středomořským mezoklimatem, zatímco ve zbytku země je spíše typické kontinentální mírné klima. Villány mají také největší počet slunečních hodin z celého Maďarska, což je dalším důvodem proč je tato oblast nejvýznamnějším regionem produkující červená vína v zemi.

Kombinací těchto podmínek a půdy tvořené vápencem a písčitými sprašemi zde mohou vznikat červená vína ceněná nejen v Maďarsku, ale i na mezinárodním trhu. Základ místní produkce tvoří klasické francouzské odrůdy -Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot, často v robustním, koncentrovaném stylu s dotekem dřeva a vína mají skvělý archivační potenciál. Villánský terroir zde umožní těmto odrůdám dokonale dozrát a také si vytvořit unikátní strukturovaný charakter vín starého kontinentu. Vlajkovou lodí celé oblasti je Cabernet Franc, jehož sametovost, dobře vyzrálá tříslovina a plné tělo hrály klíčovou roli při formování tváře Villánské produkce.

V rámci lehčích červených vín se zde často objevuje Kékfrankos (Frankovka) a Portugieser (Modrý Portugal) a v posledních dekádě často dosazovaný Pinot Noir a Syrah. Nejčastěji zastoupené bílé odrůdy Villánského regionu jsou Chardonnay, Olaszrizlink (Ryzlink Vlašský) a Hárslevelű.

Vína s místní ochrannou známkou (květ krokusu) jsou rozdělena do třech kategorií – Classic, Premium a Super Premium. Kategorie Premium musí zrát alespoň rok v dubových sudech, v případě Portugieseru a Kadarky šest měsíců. Super Premium vína jsou vyrobena pouze z odrůdy Cabernet Franc a musí zrát alespoň dva roky – z čehož minimálně jeden v dubových sudech.

 

Vína, která máme nabídce z této oblasti, nalezente zde

 

zpět na Wine guide