Zibibbo Selezioni Ottoventi 2019, Sicílie
Kód: 537Související produkty
Detailní popis produktu
Trocha Sicílie ve sklenici - zlatavá barva, na nose intenzivní a komplexní, květinové a ovocité aroma. Na chuti svěží, ale přesto bohaté a kulaté víno s příjemnou kyselinou, objevují se zde tóny kandovaného ovoce, květů pomeranče, broskví a bezu. Víno nese pěkný závěr podpořený minerální chutí s citrusy.
Sklizeň proběhla ručně na začátku září. Fermentace pouze s přírodními kvasinkami za kontrolované teploty 13-16°C.
Vinohrady se nachází v oblasti Valderice na západě Sicílie v nadmořské výšce 90 m.n.m., řez Guyot, hustota je 5000 keřů na ha a jejich stáří je 20 let. Víno je vyrobeno pouze z těch nejlepších hroznů vypěstovaných na těchto vinohradech, které jsou certifikovány jako bio a vegan.
Alkohol: 12% vol.
Zbytkový cukr: 3,1 g/l
Kyseliny: 6,7 g/l
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína z celé Evropy |
---|---|
Odrůda: | Zibibbo |
Typ vína: | bílé |
Položka byla vyprodána… |
Vinařství Ottoventi se nachází na úplném západě Sicílie ve městě Trapani. Ottoventi se zabývá výrobou vína z ekologicky certifikovaných hroznů typických pro jejich oblast a prémiového olivového oleje. V čele vinařství i rodiny Ottoventi jsou Antonino a Giuseppina. Vinařství dále od samého zrodu zaměstnává Sarru a Antonina Mazzara ve vedoucích a marketingových funkcích. Budova vinařství je postavena na úpatí hory Erice.
Vinice se rozkládají na zhruba 40 hektarech na území Erice, Valderice a Trapani. Vinice jsou kultivované mezi pevninou a mořem za stálých vlivů středomořských větrů. Díky větru jsou hrozny suché a zdravé. Větraná vinice má nižší výskyt fytopatologií, což minimalizuje nezbytnou léčbu a proto se vinařství v tomto směru soustředí spíše na prevenci.
Cílem je tvorba čerstvých ale dobře strukturovaných vín s velkou mineralitou a přirozeným charakterem. Naproti tomu, co bývalo na Sicílii běžné, Ottoventi sklízí své hrozny nikoli tehdy, když mají nejvyšší obsah cukru, ale když jsou dokonale zralé, a proto jsou schopni ve svých vínech vyjádřit to nejlepší z hlediska aroma, chuti a struktury a zachovat u toho osvěžující kyselinu. Sklizeň proto obvykle končí o dva až tři týdny dříve než jsou tradiční místní zvyky. Díky tomu jsou hrozny, a tedy i vína bohatá a schopná uchovat si životnost. Tato strategie sklizně je vždy kombinována s manuální sklizní hroznů spolu s použitím technik zpracování určených k zabránění poškození a oxidaci a zachování tak zdravých hroznů po celý proces, což je naprosto klíčové při výrobě kvalitních vín.