Riesling Ried Blauenstein Barbara Öhlzelt 2019, Kamptal
Traťový Riesling Blauenstein v apelaci Kamptal DAC.
Hrozny pochází z jedné viniční trati Blauenstein, kde převažuje břidlice a vinohrady jsou staré 40-60 let.
Na nose zralé meruňky, minerální, komplexní a bohaté. Dlouhá dochuť.
Fermentace probíhá v nerezu.
zbytkový cukr: 3,3 g/l
kyseliny: 6,9 g/l
alkohol 12,5 % vol.
Kód | Kód: 138 |
---|---|
Jméno značky: | Barbara Öhlzelt |
Kategorie: | Kamptal |
Odrůda: | Riesling |
Typ vína: | bílé |
Weingut Barbara Öhlzelt
Barbara Öhlzelt vyrábí pouze bílá vína se zaměřením na Grüner Veltliner a Riesling, k těmto dvoum hlavním odrůdám ještě Barbara ve spolupráci se svým manželem produkuje Kamptal Verjus, který je vyráběný z kyselé šťávy horznů a má velké uplatnění ve vaření a při míchání nápojů.
Vinařství založila v roce 2004, kdy vytvořila vína svého prvního ročníku a dostala se na trh. Poté co Barbara strávila čas v Mnichově a ve Vídni, vrátila se v roce 2004 do Kamptalu do Zöbingu, aby převzala vinařství svých rodičů. Vinařství se rozrostlo z původních 2,5 ha na 6 ha. Barbara říká, objem vína z 6ti ha přesně sedí kapacitě jejího tradičního sklepa a nechtěla by vinařství už příliš zvětšovat.
Co se týče samotného vinohradnictví, ruční práce je pro Barbaru ve vinohradě zásadní. Když jmenujeme například vinohrad Kogelberg, který je 65 let starý a o který pečuje výhradně ručně bez použití traktorů a dalších strojů.
Všechna vína reprezentuje symbol jejího oblíbeného zvířete ‚Weinberggeiss‘ neboli viniční kozy, která je symbolem tradičního rakouského vinaření, pokory a úrody. Vína jsou vinifikována v tradičním sklepě, který je zrenovován pro současné potřeby Barbary a jsou rozdělena do tří kategorií – řada Kitz, poté Zöbinger, což je označení pro charakteristická vína z oblasti, ze které vinařství pochází a poté vína z jednotlivých vinic z těch nejlepších poloh. V roce 2007 rozšířila svůj sortiment o Verjus, který vytváří se svým manželem, oceňovaným rakouským kuchařem, Karlem Schwillinskym a který propojuje jejich lásku ke gastronomii.